Fira de Sant Ermengol, fira de formatges artesans del Pirineu

Fira Sant Ermengol, formatges artesans del Pirineu

Fira de Sant Ermengol, fira de formatges artesans del Pirineu

Aquest mes és ple de fires, i com no podia ser d’altra manera, també hi ha la Fira de Sant Ermengol, la fira de formatges artesans del Pirineu. El proper 19, 20 i 21 d’octubre a la Seu d’Urgell.

Fira Sant Ermengol, formatges artesans del Pirineu

Una fira mil·lenària

A l’Arxiu capitular d’Urgell on apareixen els documents originals que fan referència a la data de creació de la Fira de Sant Ermengol, anomenada aleshores fira de Santa Maria. Aquest escrit, datat del 1048, converteix la Fira de Sant Ermengol en la fira documentada més antiga de la Península Ibèrica. L’any 1048 se cita per primera vegada la fira de la Seu d’Urgell, considerada la primera fira documentada a la península Ibèrica. En aquell moment, la fira se celebrava per la Marededéu d’Agost i tenia un retorn per Sant Miquel de Setembre. La ubicació de la ciutat, al mig del Pirineu i en un important nus de comunicacions, és fonamental per entendre aquest dinamisme econòmic en el segle XI. Ja uns anys abans de la fira es troba documentat també el mercat de la ciutat.

Fira Sant Ermengol, formatges artesans del Pirineu

Fira de formatges artesans del Pirineu

La Fira de formatges artesans del Pirineu és un dels eixos vertebradors de la Fira de Sant Ermengol i una de les seves activitats més singulars. Espai de concentració on trobar el bo i millor de les produccions formatgeres de la serralada, és també un àmbit d’aprenentatge i d’intercanvi de coneixements.

La Fira de formatges artesans del Pirineu celebrarà aquest 2018 la seva 24a edició, sempre en constant evolució i amb una bona salut.

La mostra es va iniciar l’any 1995 a la plaça dels Oms, amb una trentena de participants. Des d’aleshores ençà, el nombre de formatgeries i d’expositors ha anat creixent i la mostra va haver de traslladar-se a l’espai poliesportiu de la Seu.

Aquesta mostra constarà de 48 artesans formatgers del Pirineu –catalans, aragonesos, bascos, navarresos i francesos- que ofereixen més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos.

Es podrà gaudir de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu des de divendres 19 a les 17h i fins diumenge 21 a les 21h.

L’entrada és gratuïta i els visitants poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge. El tiquet té un cost de 8 euros i també inclou un tast de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai Tast km0.

El formatge convidat 2018 és la formatgeria Heretat de Pere, procedent de València.

La Fira també acull un estand de vi –Castell del Remei; de cervesa –La Minera de Sant Joan de les Abadesses -; i d’aigua –Pineo-.

Fira Sant Ermengol, formatges artesans del Pirineu

24è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu

Dissabte 20 d’octubre, a partir de les 10,00 h. Més de 150 formatges artesans distribuïts en dotze categories diferents, participen en el concurs de referència del sector formatger del Pirineu.

Un jurat format per una quarantena d’experts -tècnics, elaboradors, distribuïdors, restauradors i periodistes- tasta i valora els més de 150 formatges artesans de producció pròpia que es presenten, tots elaborats en qualsevol territori del Pirineu.

Els formatges es repartiran en les següents seccions o categories:

 1. Formatges no madurats
  Matons i recuits
  Formatges frescos
 2. Formatges madurats
  Formatges de cabra, quallada àcida i/o pasta tova
  Formatges de cabra, quallada enzimàtica
  Formatges de vaca, quallada enzimàtica
  Formatge de vaca, quallada àcida i/o pasta tova
  Formatge d’ovella, quallada enzimàtica
  Formatge d’ovella,quallada àcida i/o pasta tova
 3. Tupí o Gaztazarra
 4. Formatges blaus
 5. Formatges amb condiments
 6. Iogurts i llets fermentades

Cada categoria té assignats tres premis:

 • Diploma medalla d’or
 • Diploma medalla de plata
 • Diploma medalla de bronze

El públic assistent podrà seguir el desenvolupament del concurs. El lliurament de premis del 24è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu es farà al mateix espai a les 13:30h.

 

Aula de Tast

DIVENDRES 19 D’OCTUBRE

14,45 h Jornada tècnica: “La comercialització dels formatges artesans: el paper dels principals actors: productors, venedors i distribuïdors”. Inscripció prèvia a través de l’Escola Agrària del Pirineu, 973.352.358 / amalia.sanz@gencat.cat *

18,00 h Presentació de llibres i tast de formatges: “La volta a Catalunya en 50 formatges artesans”, a càrrec de  Toni Chueca i “Les cabretes del Serrat Gros” a càrrec de Pepita Clop i Carolina Botella. La presenrtació tancarà amb un tastet dels seus formatges. Entrada Lliure.

19,00 h Entrega del premi l’Amic del Formatge 2018. Premi que l’Ajuntament de La Seu atorga cada any a una persona que, en la seva actuació professional contribueix a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany, serà Amagoia Anda, co-fundadora d’Ardai qui rebrà el premi de la mà de l’Alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla.

*Activitats dins el programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra  (POCTEFA 2014-2020) dins el projecte INNOLACT (EFAA005/15)

DISSABTE 20 D’OCTUBRE

10,45 h Joc de l’hostaler. A càrrec l’Associació Hostaleria Alt Urgell. L’espai on els nens i nenes aprenen l’ofici d’hostaler mostrant-los les nocions bàsiques de cuina i servei de manera didàctica i divulgativa. Preu: Gratuït amb inscripció prèvia.

12,00 h Taller infantil d’elaboració de mató. A càrrec de, Formatges de l’Abadessa. Els infants juguen, aprenen, s’endinsen en l’apassionant món del formatge artesà. I tasten formatge! Preu: Gratuït amb inscripció prèvia *

13,15 h Presentació i degustació de productes làctics innovadors francesos i catalans, desenvolupats dins del projecte interreg-poctefa Innolact. A càrrec de Lycée Jean Errecart i Escola Agrària del Pirineu *

Un formatge tipus mozzarella, tipus grana, untable o un iogurt elaborat amb lactoserum són algunes novetats que presentaran els productors francesos. Per la banda catalana, la Formatgeria Mas d’Eroles presentarà un formatge tipus torta del Casar, Formatges La Balda i la Formatgeria de Surp presentarà un tipus de formatge de pasta cuita. Preu: Gratuït amb inscripció prèvia.

16,30 h El tast dels premiats. Categoria de cabra. A càrrec de Ramón Roset. Els millor formatges del Pirineu a la taula de tast. Una selecció de formatges premiats en el Concurs, explicats i donats a tastar de manera amena i culta. Preu: 10 €/persona

17,45 h El formatge a la cuina d’El Dien. A càrrec de Enric Millà – El Dien restaurant. El xef de Vallfogona de Balaguer, prepararà en directe plats d’alta cuina en els que un ingredient important serà algun formatge artesà del Pirineu. Preu: 6€/persona

19,00 h El tast dels premiats. Categoria de vaca. A càrrec de Ramón Roset. Els millor formatges del Pirineu a la taula de tast. Una selecció de formatges premiats en el Concurs, explicats i donats a tastar de manera amena i culta. Preu: 10 €/persona

 

DIUMENGE 21 D’OCTUBRE

10,45 h Taller infantil d’elaboració de Tapes amb Formatge a càrrec de Formatges de l’Abadessa. Els menuts de la casa aprendran a fer tapes i entrants amb formatge! Preu: Gratuït amb inscripció prèvia *

12,00 h El tast dels premiats. Categoria de ovella. A càrrec de Ramón Roset. Els millors formatges del Pirineu a la taula de tast. Una selecció de formatges premiats en el Concurs, explicats i donats a tastar de manera amena i culta. Preu: 10 €/persona

13,15 h Cervesa artesana La Minera amb formatges de Molí de Ger i de Basondo/Audikana. A càrrec de Jordi Marcé, Pere Pujol i Irune Audikana. Vinguda des de Sant Joan de les Abadeses, al Ripollès, farem un tast guiat de La Minera, una de les cerveses artesanes més originals i potents que podem trobar als Pirineus de casa nostra, tot maridant-les amb els formatges de Molí de Ger i de Basondo / Audikana. Preu: 6€/persona

16,00 h Tast del Formatge convidat 2018: Heredat de Pere. A càrrec de Enri Santadreu. Des de Quatretonda, Comunitat Valenciana, ve aquesta Formatgeria Artesanal i ens ensenyaran els seus formatges de cabra. Preu: 6€/persona

17,15 h Tast maridatge de vins i formatges a càrrec de La Ferme du Bignau i Castell del Remei. Actualment i des del cor de la Noguera ens arriba el celler més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins fins de criança, ofereixen als enòfils la possibilitat de tastar vins de gran qualitat i els maridarem amb els formatges de cabra de la formatgeria francesa Ferme du Bignau. Preu: 6€/persona.

18,30 h El formatge a la cuina de Ca la Núria de Bellver de Cerdanya. A càrrec de Núria Bonet – Ca la Núria. El xef de Cellers, prepararà en directe plats d’alta cuina en els que un ingredient important serà algun formatge artesà del Pirineu. Preu: 6€/persona.

La fira

A la fira també hi trobem diversos espais monogràfics que mostren les fortaleses del territori: la mostra ramadera, la fira d’artesania del Pirineu, l’espai tast-km0, els Encants dels Canonges, l’autofira, la fira de productes ecològics del Pirineu, etc.

Print Friendly, PDF & Email
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

, ,

Encara hi ha comentaris.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.