6è Mercat de les Herbes de la Ratafia

mercat de les herbes de la ratafia

6è Mercat de les Herbes de la Ratafia

A Santa Coloma de Farners hi trobareu xerrades, conferències i tallers que mantenen la tradició remeiera i ratafiaire de les nostres contrades. Concerts, espectacles i altres activitats de carrer ens obren els sentis a un poble que s’engalana i surt a la plaça a gaudir de la llum de maig i l’escalfor del sol de primavera.
El Concurs de flors i el Mercat de les Herbes són un moment ideal per deixar enrere els costums de l’hivern, sortir de casa i esmolar els sentits. És el tret de sortida per retornar al bosc, a la caminada de mitja tarda, a retrobar les olors, els colors i els gustos de la terra que ens obsequia, un any més, amb la seva força. Durant aquest cap de setmana ens posarem la mel a la boca perquè ens vinguin ganes d’aprofitar la primavera fins el darrer moment. Descordeu-vos els cinturons que ens aturem per viure una mica més intensament. Aturem-nos per gaudir, sentir i aprendre.

Programa del 6è mercat de les Herbes de la Ratafia

Nota: Les activitats marcades amb aquest color tenen places limitades; us hi podeu inscriure a Mercat de les herbes

mercat de les herbes de la ratafia

DIJOUS 2 DE MAIG

19.30 h, a l’Arxiu Comarcal, xerrada “Biodinàmica, ratafia i flors” a càrrec de Iolanda Bustos, cuinera especialitzada en cuina botànica, responsable del restaurant La Calèndula.

DIVENDRES 3 DE MAIG

22 h, Pl. Farners, tast musicat: els 5 sentits de la ratafia. Espectacle tast creat per a l’ocasió, que combina música, degustació i literatura a través de la música folk de Dispoti, el guiatge de La Sobirana i la col·laboració de la Biblioteca Joan Vinyoli.
Places limitades; preu 8 €. Inscripcions awww.lasobirana.cat

DISSABTE 4 DE MAIG

Durant tot el dia, Mercat del rest amb productors locals de verdures i recol·lectors d’herbes. També mercat setmanal a la plaça del Firal. Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació. Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia). A l’Arxiu Comarcal podreu visitar l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg”. A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.

10 h, Parc de Sant Salvador, Sortida familiar amb nens i nenes per conèixer les herbes de la ratafia, amb Anna Selga (farmacèutica i experta en herbes).

10 h, Pl. Farners, Taller “Sabó natural enfeltrat amb esponja de llana d’ovella”, amb Laia Aguilà, del Talleret del Clot. Preu: 3 €.

10.30 h, Arxiu Comarcal, Presentació del llibre Les plantes de la ratafia, del laboratori a la cuina, a càrrec de les seves autores, Mica Gassiot, Ester Boix i Carme Pedrola.

11 h, Pl. Farners, Sortida de la ruta guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa. Passeig per conèixer la relació entre aquest licor i els racons més sorprenents de Santa Coloma, amb tast final de les Ratafies 1842. Preu: 10 €; inscripcions a www.lasobirana.cat

11 h, Pl. Farners, 1r Concurs de trencaclosques de Santa Coloma de Farners: competició entre 15 parelles per resoldre un trencaclosques de 500 peces; obsequi per tots els participants i premis per les 3 primeres parelles. Cal inscriure’s individualment, les parelles es faran aleatòriament a l’inici del concurs; edat mínima 16 anys. Preu per persona: 3 €. Col·labora Educa Borras.

11.30 h, Pl. Farners, Taller “Decorem amb les plantes de la ratafia”, a càrrec de l’Espai Can Mir.

12 h, Arxiu Comarcal, Xerrada “Joaquim Codina i la seva aportació a la botànica, aspectes etnobotànics i etnomicològics”, a càrrec del Dr. Joan Vallès, catedràtic de Botànica a la UB i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC.

12 h, Plaça Farners, Concert, a l’hora del Vermut, amb els combos de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó.

12 h, Eixida Can Pinxo, Tast de vins naturals a càrrec de Dani M. Felguera, sommelier del Celler de Can Roca. Places limitades a 15 participants; preu: 10 €.

12.30 h, Pl. Farners, Taller i tast de cuina: elaboració d’aperitius amb herbes aromàtiques amb Laia Farré, de La Cuina de na Laia. Preu: 3 €.

13 h, Pl. Farners, Presentació de l’edició especial de la millor ratafia local 2018 amb la guanyadora, Imma Calderón. Només se n’han fet 200 unitats, numerades, que seran a la venda exclusivament aquest cap de setmana.

16 h, Pl. Farners, Demostració de com fer un vestit de vímet per a una garrafa, a càrrec d’Aleix Grifoll, cisteller.

16 h, Pl. Farners, Taller per a la mainada “Remeis naturals de fregues per als cops”, a càrrec d’Anna Selga, farmacèutica i ratafiaire. Preu: 3 €.

16 h, Casa de la paraula, Xerrada “Sentir, tocar i tastar”, sobre els Parcs de les Olors, i presentació del llibre amb el mateix nom, a càrrec de Pilar Comes. A continuació, taller per fer-se un perfum personal amb olis essencials. Preu: 3 €.

16 h, Arxiu comarcal, Taller d’iniciació d’anàlisi sensorial de la mel a càrrec d’Enric Campi, M. Àngels Boixadera, Sandra Garcés i Miquel Gil. Amb la col·laboració de l’EAF Casa Xifra.

17 h, Pl. Farners, Taller “Ungüent de calèndula”, a càrrec de Núria Draper, recol·lectora i aficionada a les plantes remeieres. Preu: 3 €.

17.30 h, Casa de la paraula, Taller “Les Plantes de la mel”, a càrrec de fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins, i presentació d’El llibre de la mel, de la Col·lecció de l’Ermità. Prepararem una tisana com es feia abans i en farem un tast juntament amb la Ratafia de l’Ermità.

18 h, Pl. Farners, Taller “Herbolària menstrual: plantes per a les dones”, a càrrec d’Amanda Atzavara de Donacura. Preu: 3 €.

18 h, Pl. Farners, Explosió de les Essències de les herbes de la ratafia. Activitat de lleure organitzada per la Confraria Jove i dirigida als joves del poble: guerra de cebetes, escenari d’obstacles i amagatalls i molt més… (Cal que els participants portin ulleres de sol o d’aigua per protegir-se els ulls).

19 h, Pl. Farners, Espectacle “Paella xinxollada”, amb el col·lectiu Compartir Dona Gustet. Mentre cuinem la paella seurem al voltant per compartir receptes, històries i cants. Amb intervencions d’artistes, productors i músics locals, espectacle de dansa aèria i altres sorpreses… Ho organitza La Bulla.

21 h, Pl. Farners, Sopar popular de paella xinxollada. Preu d’un plat de paella, pa, vi i postres: 10 €. Venda de tiquets a la parada de La Bulla durant el dissabte; venda anticipada a Can Net. Reserves a www.ratafia.cat

22.30 h, Pl. Farners, Espectacle poeticomusical “Els homes que parlen sols”, de Godai Garcia i Guillem Ramisa.

23.00 h, Pl. Farners, Concert de Karamba, set dones i set històries s’uneixen per expandir la melassa a granel, a través de la música llatina.

DIUMENGE 5 DE MAIG

Durant tot el dia
Mostra d’art floral a l’església de Sant Sebastià i la sala Lluís Caparrós del Centre Municipal d’Educació.

Mercat de les Herbes de la Ratafia a la plaça Farners (durant tot el dia).

Últim dia de l’exposició “Doctor Codina: metge, botànic, micòleg” a l’Arxiu Comarcal, i exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” al local d’Òmnium Cultural.

A la parada de La Bulla podreu degustar productes locals artesanals o d’altres fets amb herbes. Pintada de cares amb motius florals, a càrrec de Dana Belly Art.

10.30 h, Local d’Òmnium Cultural, Inauguració de l’exposició “De Bingen a Gombrèn: deu segles de plantes remeieres” i xerrada “Hildegarda de Bingen no fou ratafiaire, descobrim els seus licors remeiers”, a càrrec de Lluís Borrell, de l’Associació Jardí botànic de Gombrèn.

11 h, Pl. Farners, Parades d’herbes dels Petits Confrares dedicades a les herbes de la Ratafia. Tot seguit, lliurament del premi a la remeiera emèrita: Pilar Solà Recasens.

11 h, Pl. Farners, Taller “Oli per a massatge eròtic” a càrrec de Gemma Serra de Las Tremendinas. Preu: 3 €.

11 h, Arxiu Comarcal, Xerrada “Cura del jardí ecològic: l’experiència del Jardí Botànic Marimurtra de Blanes”, a càrrec de Ventura Torroella i Núria Farré.

12 h, Local Òmnium cultural, Xerrada “Alfred Vogel: de l’etnobotànica a la indústria, un cas excepcional”, a càrrec de la Dra. Montse Parada, etnobotànica i farmacèutica, directora tècnica de Bioforce A. Vogel.

12 h, Pl. Farners, Taller “Refrescos i begudes florals”, a càrrec de Marissa Peláez, de Cor de Montseny. Preu: 3 €.

12 h, Pl. Farners, Concert de Reggae per Xics amb la presentació de l’espectacle premiat “Ballant damunt la lluna”.

14 h, Pl. Farners, Dinar popular a través d’un “Viatge Gastronòmic a Pagès” guiat per Eixarcolant; un àpat saludable i sorprenent per redescobrir la cuina de principi del s. XX tot dinant. Preu 10 €, compra de tiquets a www.eixarcolant.cat i i a la parada de la Confraria de la Ratafia el mateix diumenge.

16 h, Parc St. Salvador, Sortida per a conèixer la vegetació ruderal i recol·lecció de vegetació comestible. Punt de trobada al pont del parc de Sant Salvador, amb el col·lectiu Corremarges.

17 h, Pl. Farners, Passejada amb patinets engalanats amb herbes pels carrers del centre i acompanyats pels capgrossos de Santa Coloma. Col·labora la Colla Gegantera.

17.30 h, Pl. Farners, Taller familiar “Fem una focaccia d’herbes amb els més menuts”, amb Joaquim Manco, de la Pastisseria la Gasela. Preu 3 €.

18 h, Arxiu Comarcal, Xerrada “La recuperació dels coneixements tradicionals com a eina d’un nou model agroalimentari”, basada en la tesi doctoral de Marc Talavera, del col·lectiu Eixarcolant.

19 h, Pl. Farners, Tancament de festa amb l’espectacle científic, amb Dani Jiménez i batucada amb la Confraria Jove.

 

Print Friendly, PDF & Email
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

, ,

Encara hi ha comentaris.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.