35a Fira de la Ratafia del 10 al 13 de novembre

Festa de la Ratafia - confraria de la Ratafia Pilarin Bayes

35a Fira de la Ratafia del 10 al 13 de novembre

Arrenca la 35a Fira de la Ratafia a Santa Coloma de Farners, una fira consolidada que us agradarà segur.

Festa de la Ratafia - confraria de la Ratafia Pilarin Bayes

La Festa de la Ratafia, iniciada el 1982, ha esdevingut un aparador nacional, i modestament internacional, on es mostra tot el que s’ha de saber d’aquest licor, on es fan presentacions i on s’innova. Al mateix temps, on tot un poble se sent identificat, s’involucra i se sent part, orgullosament, d’un projecte col•lectiu noble.

Va néixer com una festa petita que volia retre homenatge a aquest licor d’herbes i, any a any es va anar consolidant i creixent. Tot això ho ha fet possible una ciutat que vol participar de la Festa de la Ratafia i s’esforça per mantenir viva aquesta tradició. Una ciutat viva, amb un destacat teixit associatiu, amb famílies i persones individuals que troben el seu espai en aquesta festa que és molt participativa, popular, valorada i molt particular.

 

Agenda d’activitats

DIJOUS 10 DE NOVEMBRE

19.00 h Inauguració de l’exposició “La ratafia a Santa Coloma de Farners”​ , que repassa la relació de la ciutat amb aquest licor des de Francesc Rosquellas -en el cent-cinquantè aniversari de la mort de Francesc Rosquellas- i el paisatge humà ratafiaire des del segle passat. Tot seguit, taula rodona inaugural: “L’origen de la Festa: la ratafia en un moment de canvi”​, a càrrec de Salvador Garcia-Arbós (periodista gastronòmic), Josep Maria Casas, Pep Solà i Jordi Puigverd (creadors de la Festa de la Ratafia). Per acabar, es podran degustar les “rosquilles” de Francesc Rosquellas​, recepta originària de 1844, fetes per la Pastisseria Tuyarro. Els actes tindran lloc a la Casa de la Paraula.

21.00 h Sortida dels confrares​ de la ratafia davant del pavelló dels Saioners per anar a recollir el penó de la Festa i el llibre sagrat de la ratafia a casa de la custòdia Fina Garcia (guanyadora del premi ratafia local 2015), al c/ Cadiretes, 23 (davant l’Institut), i acompanyament en processó fins a la vela de la Ratafia de la plaça Farners.

21.20 h Litúrgia d’inici de la Festa​, amb la penjada del penó i brindis col·lectiu​ amb ratafia a la plaça Farners. Tot seguit, inici de la cercavila de la ratafia, acompanyats pels Trabucaires d’en Serrallonga, els Grallers de Santa Coloma i els gegants Sol i Serena. No us perdeu les novetats i sorpreses durant el nou recorregut.

22.00 h Concert amb The Bazaga’s ,​ a la vela de la Ratafia de la plaça Farners. Grup liderat per en Rafa V. Bazaga, de La Salseta del Poble Sec, que faran versions dels millors clàssics del pop i rock de tots els temps. El servei de barra anirà a càrrec de La Sega 1640.

DIVENDRES 11 DE NOVEMBRE

18.00 h Presentació del ​ Llibre ​Petita història de la Festa de la Ratafia ​de Santa Coloma de Farners a càrrec de la Pilarín Bayés i la Carme Gasull​, a la Biblioteca Joan Vinyoli. Tot seguit, signatura d’exemplars a càrrec de l’autora.

19.00 h “Intercanvi d’herbes de la ratafia”​ amb els Petits Confrares​ a la plaça de les Peixataries Velles.

21.00 h Sopar popular​ de la ratafia a la vela de la Ratafia. En el transcurs del sopar, el jurat expert triarà les ratafies guanyadores del 35è Concurs de la Ratafia,​ que rebran el premi en la cerimònia que es farà després del sopar. En finalitzar, tindrà lloc l’acte de nomenament de nous confrares​ i del confrare d’honor.​ A continuació, per tancar la nit, actuació de Toni Albà ​amb l’espectacle Mix de personatges.

Menú del sopar:​ patates d’Olot amb amanida, pollastre rostit amb ceba, prunes, pinyons i ratafia, pastís amb ratafia del 35è aniversari de la pastisseria La Gasela, pa, aigua, vi, cava, cafè i ratafia. El sopar serà servit per la Colla Gegantera. Els tiquets són numerats i es venen a: Can Net i pastisseria La Gasela. Preu: 15 €.

23:00 h Nit de festa al Keops, us conviden a un xopet de ratafia

 

DISSABTE 12 DE NOVEMBRE

Activitats durant tot el dia:

Fira de productes artesans i de proximitat​ a la plaça Farners i mercat setmanal a la plaça Firal.

A la vela de la Ratafia de la plaça Farners, com a novetat principal, podreu trobar el llibre Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de la Pilarín Bayés​ amb motiu de la 35a edició de la Festa. Edició limitada d’exemplars. També trobareu totes les ratafies de Catalunya​, entre les quals podreu adquirir la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma ​(Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), la ratafia Malhivern en homenatge a Francesc Pla i la Ratafia de l’Ermità.

Al Ratafiàrium​, a la plaça Firal, venda i degustació de productes elaborats amb ratafia​: coca, xuixo, pa, melmelada, iogurt, infusió de ratafia, caramels de Ratafia 1842…

Durant tot el dia, a les voltes de la Banca Món i sota les mesures de la plaça Farners, hi haurà l’Espai Xics​. Es tracta d’un espai que permet als visitants participar en activitats (treballs manuals, pintada dels personatges de la Festa, cares) i aprendre a jugar a diferents jocs ( tallers de playmai’s, jocs de cartes de djeco, jocs de devir i gran exhibició de cub Rubik amb taller inclòs per aprendre a resoldre’l… Gecco, Trígonos, Carroms,  Modulmax…). Hi participen: Cannet.Jocs, Dana Belly Art i El Ninot.

A la vela de la Ratafia, mostra de destil·lació d’herbes de la ratafia​ per part d’en Joan Pujades i en Tomàs Bosch (Priorat – Terra Alta). El Centre Excursionista Farners vendrà el got col·leccionable per beure ratafia​ corresponent a l’edició d’enguany.

A l’Espai Remeier (al jardí de la Llar de Jubilats),​ venda de productes i petits tallers per aprendre a guarir les dolències i tenir cura del cos.

A la parada de la Confraria, concurs “El Glossari de la Ratafia​”, a càrrec del Servei Comarcal de Català de la Selva.

10.00 h Ruta urbana guiada per l’Univers de la Ratafia​ per descobrir els secrets d’aquesta beguda i conèixer l’especial relació amb Santa Coloma de Farners. Inscripcions i més informació: ruta@confrariaratafia.cat, tel. 657 52 14 45. Sortida de la Casa de la Paraula.

10.30​ h​ Taller de fer ratafia a càrrec de Marta Guillaumes​ a l’escenari de les Peixateries Velles de la plaça Farners. Tot seguit, Jam Session de ratafies​, tast de diferents ratafies.

Porta la teva ratafia i explica com l’has fet i com t’ha quedat. En Dave Slotemaker de Bruïne​ ens presentarà la ratafia que ha fet el seu pare, en Christiaan, des de Canberra (Austràlia)​, a 17.049,61 km de distància​, i que ha participat al 35è Concurs de la Ratafia.

La companyia Contaminando Sonrisas​ presenta l’espectacle de clown de carrer​ Fané Solamente per a tota la família en què la tècnica i la improvisació van agafades de la mà.

Un estimat personatge es trobarà embolicat en mil i una peripècies… Com ho solucionarà?

Cada espectacle és diferent i únic… Esbrinem-ho junts? A la zona de foodtrucks de la plaça del Firal.

11.00 h Aprendre a fer una pasta dental,​ amb Núria Draper. A l’Espai Remeier del pati de la Llar de Jubilats.

​ 12.00 h​ Inici de l’espectacle de dansa R​ atafia en moviment, que dedicarà un ball a cinc paraules ratafiaires en desús i que es portarà a terme en diferents espais del centre del poble a càrrec del Centre de Dansa D’Art i músics de Santa Coloma: inici amb Somorgollar (davant de la pastisseria J. Trias), Xinxollar (Pare Lluís Rodés), Entornar-se (escales de l’Església), Enartar (les Mesures) i Assubtilar (a la premsa de vi de c/ Verge Maria). En acabar, al Jardí de la Ratafia (c/ Lluís Món) es farà un resum de l’espectacle.

Presentació de l’elixir bucal amb ratafia​, a càrrec de Les Remeieres. A l’Espai Remeier del pati de la Llar de Jubilats.

Xerrada per explicar els projectes per als refugiats​ a càrrec de Proem-Aid i la Cia.

Contaminando Sonrisas que es finançaran en part amb els ingressos de la venda del got solidari. A la biblioteca J. Vinyoli.

A les 12.30 h​ Demostració de cuina amb ratafia amb productes “Localitza”​ de la comarca de la Selva a càrrec de Sergi Serramitja, president de l’Associació d’Hostaleria de la Selva. En finalitzar els assistents podran tastar els plats cuinats. a l’escenari de les Peixateries Velles de la plaça Farners

13.00 h Demostració pràctica de la destil·lació​ a càrrec de Joan Pujades (celler Mas la Caçadora) i Tomàs Bosch a la vela de la Ratafia de la plaça Farners.

Petit taller de com fer un tònic facial natural​, amb Roser d’El Neix. A l’Espai Remeier del pati de la Llar de Jubilats.

14.00 h Lliurament de premis del concurs d’aparadors,​ a càrrec de l’Associació de Comerciants, a l’escenari de les Peixateries Velles de la plaça Farners.

A partir d’aquesta hora, a la plaça Firal, circuit de​ ponis.​ Organitza: Club Hípic Natura a Cavall.

16:00 h​ Destil·lació en directe de roses amb alambí, per Olieu. A l’Espai Remeier del pati de la Llar de Jubilats.

16.30 h “La ratafia de l’Ermità, una recepta del segle XVIII”. Fra Valentí de Manresa parlarà de l’origen de la ratafia a casa nostra, de les seves propietats i la recent troballa de la recepta del segle XVIII dels caputxins amb la qual s’ha elaborat la Ratafia de l’Ermità. Tot seguit hi haurà oportunitat de degustar-la entre tots els assistents.

Espectacle de clown de carrer​ Fané Solamente, de la companyia Contaminando Sonrisas, per a tota la família. A la zona de foodtrucks de la plaça del Firal.

Espectacle de dansa ​Ratafia en moviment, que dedicarà un ball a cinc paraules ratafiaires en desús i que es portarà a terme en diferents espais del centre del poble a càrrec del Centre de Dansa D’Art i músics de Santa Coloma: Somorgollar (davant de la pastisseria J. Trias), Xinxollar (Pare Lluís Rodés), Entornar-se (escales de l’Església), Enartar (les Mesures) i Assubtilar (a la premsa de vi de c/ Verge Maria). En acabar, al Jardí de la Ratafia (c/ Lluís Món) es farà un resum de l’espectacle.

16.30 h Concert de Reggae per a Xics a​ mb el nou espectacle amb motiu del 5è aniversari.

Han fet més de 150 concerts, han venut 10.000 discos, han aconseguit refrescar el repertori infantil clàssic, barrejant cançons tradicionals catalanes amb arranjaments de reggae i ska, i s’han convertit en un dels espectacles infantils més consolidats del país. Al Poliesportiu Municipal de la Nòria. Pg. de la Nòria, s/n. Entrada gratuïta.

A la mateixa hora, i davant del Pavelló de la Nòria,​ Plantada de Gegants a​ mb les colles convidades de Riudarenes, Maçanet, Hostalric, Vic i Santa Coloma. Tot seguit, inici de la cercavila. Recorregut: ctra. Sant Hilari, Noguer, Anselm Clavé, Carós, i plantada al carrer Clascar. Continuarà pel carrer Hospital, plaça Bisbe Gotmar, Pare Lluís Rodés, passeig Sant Salvador, Moragas, fins a arribar a la plaça de la Pau, on es farà el ball final amb totes les colles.

17:00 h Cultiu casolà d’herbes per a la ratafia​, per Espai Can Mir. A l’Espai Remeier del pati de la Llar de Jubilats.

17.30 h Demostració d’elaboració de neules artesanes​ davant de la Pastisseria Trias (carrer Centre, 45).

18.00 h Lliurament de premis del concurs “El Glossari de la Ratafia​”, a càrrec del Servei Comarcal de Català de la Selva. A l’escenari de les Peixateries Velles de la plaça Farners.

Tot seguit, Concert de Combos​ de l’Escola de Música Municipal Josep Carbó, al mateix escenari de les Peixateries Velles.

18.30 h Concert a càrrec de Josep Maria Cantimplora ​davant la premsa de vi i del local de l’associació La Sega 1640.

19.00 h ​Espectacle de clown de carrer​ Fané Solamente, de la companyia Contaminando Sonrisas, per a tota la família. A la zona de foodtrucks de la plaça del Firal.

Demostració de com fer oli de cop​, amb Nery Martínez. A l’Espai  Remeier del pati de la Llar de Jubilats.

20.00 h Correfoc amb els Diables d’en Pere Botero​. Abans tindrà lloc una demostració de foc amb la Confraria Jove.​ A la plaça de la Pau.

23.30 Ball de la Ratafia ​amb The Cuit’s, Germà Negre, Tapeo Sound System,​ al Poliesportiu Municipal de la Nòria (entrada gratuïta). El grup de Banyoles Germà Negre farà el concert final de la gira 2016​ “A Tomar Vent!” abans d’una parada llarga per fer coses noves.

 

DIUMENGE 13 DE NOVEMBRE

Activitats durant tot el dia:

Fira de productes artesans i de proximita​t a la plaça Farners i mercat setmanal a la plaça Firal.

A la vela de la Ratafia de la plaça Farners, com a novetat principal, podreu trobar el llibre​ Petita història de la Festa de la Ratafia, amb il·lustracions de la Pilarín Bayés​ amb motiu de la 35a edició de la Festa. Edició limitada d’exemplars. També trobareu totes les ratafies de Catalunya​, entre les quals podreu adquirir la tetralogia de ratafies 1842 de Santa Coloma​ (Clàssica, Nou Verda, Vuit Porrons i de Cireres), la ratafia Malhivern en homenatge a Francesc Pla i la Ratafia de l’Ermità.

Al Ratafiàrium​, a la plaça Firal, venda i degustació de productes elaborats amb ratafia​: coca, xuixo, pa, melmelada, iogurt, infusió de ratafia, caramels de Ratafia 1842…

Durant tot el dia, a les voltes de la Banca Món i sota les Mesures de la pl. Farners, hi haurà l’Espai Xics​. Es tracta d’un espai que permet als visitants participar en activitats (treballs manuals, pintada dels personatges de la Festa, cares) i aprendre a jugar a diferents jocs (Gecco, Trígonos, Carroms, Modulmax…) Hi participen: Cannet.Jocs, Dana Belly Art i El  Ninot. A la plaça del Firal circuit de ponis. Organitza: Club Hípic Natura a Cavall.

A la vela de la Ratafia, mostra de destil·lació d’aiguardent i esperit de ratafia cremat d’herbes de la ratafia​ per part d’en Joan Pujades i en Tomàs Bosch (Priorat – Terra Alta).

El Centre Excursionista Farners vendrà el got col·leccionable per beure ratafia corresponent a l’edició d’enguany.

A l’Espai Remeier​ (al jardí de la Llar de Jubilats), venda de productes i petits tallers per aprendre a guarir les dolències més comunes o per tenir cura del cos.

8.00 h V Cursa de Muntanya de la Ratafia​ (una de 25 km i una altra d’11 km). Organitza: Club Olímpic Farners. Al parc de Sant Salvador.

A partir de les 10 h,​ a la plaça del Firal, 21a Trobada de Puntaires.​ Organitza: Puntaires de Farners.

10.00 h Obertura del “Sobretaula”​, 1er Congrés d’aiguardents, licors i ratafies artesanals de Catalunya​, amb la lectura del Manifest de les begudes espirituoses de Catalunya. Amb la col·laboració i el suport d’El Celler de Can Roca.​ A l’Arxiu Comarcal de la Selva. Cal fer inscripció a: www.ratafia.cat.

Tot seguit, taula rodona: “La situació de les begudes espirituoses artesanes a Catalunya”​, amb Salvador Garcia-Arbós (periodista), Ma. Teresa Castelló i Anna Figueras (autores del llibre Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos). Places i aforament limitats, cal fer inscripció a: www.ratafia.cat.

Com fer un vinagre aromatitzat,​ amb El Secret del Bosc. A l’Espai Remeier de la Llar de Jubilats.

Demostració d’elaboració de neules artesanes​ davant de la Pastisseria Trias (carrer Centre, 45).

A la Casa de la Paraula, ruta urbana guiada per l’Univers de la Ratafia​ per descobrir els secrets d’aquesta beguda i conèixer l’especial relació amb Santa Coloma de Farners.

Inscripcions i més informació: ruta@confrariaratafia.cat, tel. 657 52 14 45.

10.30 h Xerrada: “Canvi climàtic, i jo què hi puc fer?​”, a càrrec del meteoròleg de TV3 Francesc Mauri​. Presentació a càrrec de Pere Serra de Can Fontdeglòria. A l’Auditori  Municipal (carrer Malva, 55).

​Converteix-te en un astronauta!​, espectacle de ciència per a infants i joves a càrrec de Dani Jiménez (Dinamiks TV3)​ a les Peixateries Velles (Bisbe Gotmar). Espectacle divertit i proper, amb experiments explosius i molta diversió: “3,2,1… Enlairament! Començarem un viatge estel·lar a bord d’una nau espacial i repassarem les 5 característiques més importants que ha de tenir un astronauta! Tot, a partir d’experiments impressionants, coets que s’enlairen i ovnis que treuen fum!”

11.00 h Aprèn a fer un “alcohol de vitamines”​, amb les Àvies Remeieres de la Garrotxa.

A l’Espai Remeier de la Llar de Jubilats.

12.00 h Al “Sobretaula”, classe magistral: “L’art de la destil·lació”, a càrrec del Dr. Francisco López​, professor del Dept. d’Enginyeria Química de la Facultat d’Enologia de la URV. Places i aforament limitats, cal fer reserva a: www.ratafia.cat.

Aprendre a fer sal d’herbes per cuinar,​ amb la Silvestrina. A l’Espai Remeier de la Llar de Jubilats.

Espectacle de clown de carrer​ Fané Solamente, de la companyia Contaminando Sonrisas, per a tota la família. A la zona de foodtrucks de la plaça del Firal.

12.30 h Demostració de cuina amb ratafia i productes seleccionats al Girona Excel·len​t a càrrec del Pep Nogué.​ Amb el suport de la Diputació de Girona. A les Peixateries Velles.

13.00 h “Sobretaula”: ponència magistral “El coneixement sensorial”, a càrrec de Jaume Estruch​, enginyer de processos químics i bioquímics i editor científic, president de la Societat Espanyola de Ciències Sensorials (SECS). Places i aforament limitats, cal fer reserva a www.ratafia.cat.

Demostració de cuina saludable amb herbes,​ per Esther López. A l’Espai Remeier de la Llar de Jubilats.

16.00 h Aprèn a fer un ungüent pectoral per curar refredats,​ a càrrec de Tremendinas. A l’Espai Remeier de la Llar de Jubilats.

16.30 h ​Espectacle de clown de carrer​ Fané Solamente, de la companyia Contaminando Sonrisas, per a tota la família. A la zona de foodtrucks de la plaça del Firal.

17.00 h Classe oberta de ​lindy hop a càrrec de la Cristina Noguer i Jana Grulichová, de Swingmaníacs. No es requereix cap coneixement previ de ball. Tot seguit, concert de swing​. A les Peixateries Velles.

Activitat infantil: “Les BruixVijuïgues de la Vilajuïga faran bullir el Tupí Ratafí”.​ A l’Espai Remeier de la Llar de Jubilats.

18.00 h “Adjudicació d’herbes als nous Petits Confrares”,​ pels Petits Confrares a les escales del Jardí de la Ratafia (c/ Lluís Món).

Aprèn a fer un desodorant natural,​ a càrrec de Geanatura. A l’Espai Remeier de la Llar de Jubilats.

19.00 h Gran castanyada popular ​organitzada pel Jovent del Poble i l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, amb castanyes i vi novell del país. Amb la col·laboració de Blackbruc. A plaça del Firal.

Espectacle de clown de carrer​ Fané Solamente, de la companyia Contaminando Sonrisas, per a tota la família. A la zona de foodtrucks de la plaça del Firal.

Concert de presentació del nou disc Pà​ gina en blanc de l’Eduard Boada.​ Després d’un temps de silenci, arriba un disc que agrupa un conjunt de cançons que ha escrit els últims anys. Venda d’entrades anticipades a la Casa de la Paraula al preu de 10 euros. A l’Auditori Municipal.

20.00 h Litúrgia de tancament de la 35a Festa de la Ratafia​ a la vela de la RatafiaH de la plaça Farners, amb la despenjada del penó, i recorregut que durà a la casa del custodi (persona guanyadora del premi de millor ratafia local d’enguany).

 

Més informació a:

http://confrariaratafia.cat/santa-coloma-de-farners-i-la-festa/

Print Friendly, PDF & Email
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

, , ,

Encara hi ha comentaris.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.