El diumenge 25 de setembre, una colla de bloguers varem sortir de visita primer a Reus, al forn Sistaré i després al Delta de l’Ebre, amb dos visites excepcionals:
– La Festa de la Sega de l’Arròs, absolutament recomanable per a conèixer el cicle de vida de l’arròs i com es feia antigament la seva recolecció.
– Visita al Molí de Rafelet, l’únic molí arrossaire totalment artesanal que segueix en funcionament.
La visita va començar a la Finca Torito al Delta de l’Ebre. Varem veure com es recolectava antigament l’arròs.
Podeu veure’n aquests vídeos que es varen emetre en directe per Periscope al mateix moment:
i aquest altre
Al costat de la finca on es segava l’arròs també hi havia una petita fira de productes i artesans del Delta. On també podies tastar i comprar productes. A destacar:
– Licors variats amb base d’arròs
– Pastes típiques de la zona com la paracota de figa (a mig camí entre una orelleta i un bunyol) i un coc de “maçana”.
i com no, arròs i més arròs… a la foto: Teresa Margalef amb els productes de Molí de Rafelet.
Al voltant de les parades també es podia veure com treballàven antigament el gra d’arròs un cop s’havia recollit al camp.
Quan ja anàvem cap a dinar, varem veure una espècie invasora al marge del camp, mireu com és de gran. És el cranc americà, una espècie no autòctona que ha desplaçat d’altres que sí ho són.
Al dinar varem gaudir d’una cuinera espectacular, a la Urbanització Riumar, hi trobareu el Restaurant Paca, amb Paca Bonet al capdavant. Aquí varem degustar l’arròs Molí de Rafelet. Vegeu-ne el vídeo…
A la tarda varem visitar el Molí de Rafelet, creat al 1935-40, amb el distintiu “Collita pròpia” pel pare de l’actual moliner, en Rafel. Era dels pocs molins que venia l’arròs dels seus camps de cultiu. I ja l’avi al 1910 venia arròs.
És l’únic molí que és totalment de fusta i encara està en funcionament. Tal i com podeu veure en el vídeo.
L’any 2008 va rebre el distintiu de Museu de Molí de Rafelet, gràcies a l’estat de conservació amb que es troba.
De les seves instal·lacions surten les varietats bomba, marisma, integral, Carnaroli i gran Reserva.
És molt interessant entendre el procés de producció de l’arròs blanc de l’arròs integral, no val qualsevol cosa, està en joc la qualitat final. No en va és un arròs excepcional, al ser una empresa artesana, cuiden els detalls en pro de la qualitat i gust final. Des del procés d’assecat fins a la molta cuidadosa amb el gra, deixa el gèrmen intacte.
Podeu trobar-lo a:
Museu Molí de Rafelet
Sant Roc, 8 – 43580 Deltebre (La Cava) Tarragona – Spain
Telèfons: + 34 977 48 00 55 –
mail: info@moliderafelet.com
Web:
http://www.moliderafelet.com/catalan/index.html
I per acabar aquesta publicació dedicada al Delta de l’Ebre, no podia faltar la música de Quico el Célio, El Noi i el Mut de Ferreries. Grans músics de Tortosa, que canten a la vida de pagès, a la vida al voltant de l’Ebre.
En aquesta canço, parlen del Potaque, la festa culinària que es fa a qualsevol part de Catalunya i que mou montanyes… a banda de donar salut.
Aquest vídeo està grabat dins del marc del FIMPT i l’he posat amb el seu permís, des d’aquí, moltes gràcies!
Encara hi ha comentaris.