Fem la ruta del pa al Lluçanès

pa de blat de forment

Fem la ruta del pa al Lluçanès

pa de blat de forment

Fa uns dies ens varen convidar a uns quants blocaires, a fer la Ruta del Pa del Lluçanès. Per a qui no es situi, el Lluçanès és una comarca natural, agafa part de Berguedà, Bages i Osona. Forma l’altiplà de la Plana de Vic. Format per 13 municipis, i un total de 8.000 habitants.

mapa ruta del pa Lluçanès

El Lluçanès és on s’ha recuperat el cultiu del blat forment.

Un pagès anomenat Llucià Dot, que vivia a Gurb, va recuperar la llavor de blat forment que tenia guardada, en va fer divisió, en va plantar un camp primer i al cap del temps va aconseguir fer-ne una collita, era l’any 2008. Va cercar l’ajuda del Consorci del Lluçanès, i va demanar ajut per tal que no es perdès. Els pagesos del Lluçanès varen seguir l’empenta inicial d’en Llucià i aconseguir que el blat forment no es perdès.

La primera collita es va haver de portar a moldre a un molí de Bellver de la Cerdanya, ara ja s’ha arribat amb un acord amb la Farinera Ylla per a molturar el blat forment.

L’espècie recuperada és: Triticum turgidum, o el que és el mateix, blat forment. No cal adobar gaire, i produeix espigues de gran alçada i desiguals també, ja que no és un blat millorat. Això fa que la seva mecanització sigui una mica més complicada, que no impossible. Requereix que la sega es faci més lentament.

Porta menys gluten que els altres tipus de blat, cosa que el fa molt interessant.

Com a curiositat, ens varen comentar que els porcs senglars, que habitualment es mengen el blat, no els agrada gaire el blat forment, ja que té unes punxes que fan que sigui molt desagradable per a ells menjar-ne.

Del blat forment se’n pot fer farina o blat escairat per fer-ne altres usos.

Del blat escairat se’n fa o be plats cuinats o cervesa.

La ruta la varem començar a Mas Terricabras, on ens varen rebre amb un esmorzar boníssim.

esmorzar mas terricabras

Aquí també varem conèixer com són les espigues del blat forment, fixeu-vos que són les més altes:

mas terricabras espigues de blat forment

Mireu també com és el blat forment escairat i sense escairar:

blat forment escairat i sense escairar

Aquí també hi podeu comprar el blat escairat, les farines, el cigró d’Oristà…

farines de blat forment

masterricabras mas terricabras passadis

 

Després de la visita, varem posar rumb al Molí de Puig-Oriol, un molí que ja no està en actiu, però sí que funciona! En podeu veure els vídeos i tot de com gira tota la maquinaria. Es va deixar d’usar als anys 60 i és molt remarcable el bon manteniment i cura que s’ha fet.

pedra moli moli puig oriol moli puig oriol blocaires exterior moli puig oriol moli puigoriol interior moli puigoriol interior sostre moli puigoriol interior sostre maquinaria

Com entra l’aigua al molí:

Maquinària del molí:

El tercer lloc on varem fer parada era al forn de pa can Pujals a Sant Boi de Lluçanès. Un dels forns que han recuperat el pa amb blat de forment. Fan pa com abans amb fermentacions lentes, de 24 amb massa mare natural. Val a dir que en el nostre grup visitant comptàvem amb el forner 2.0 Jordi Morera, alias Jedi Bread Maker, de l’Espiga d’Or de Vilanova i la Geltrú.

El forn de pa compta amb un forn “moruno” de llenya, i les mides de les coques són espectaculars!! Mida llençol vaja…

El pa de blat de forment té una aroma molt peculiar, al tenir poc gluten, s’ha de barrejar amb altres farines, però la textura de la molla és espectacular. És d’aquells pans que duren dies i dies i cada dia dónen una àroma diferent.

forn de pa forn de pa 1 forn de pa moruno pa de blat de forment massa mare pa de blat de forment 1 pans

Haureu d’anar-hi per a provar-lo!!

Després la següent parada ja va ser per dinar, a Cal Met a la mateixa plaça del forn de Can Pujals, a Sant Boi de Lluçanès. Un dinar de montanya, amb molts bolets!!

Sopa torrada de mandonguilles, canelons de bolets i carn a la graella:

sopa torrada de mandonguilles canelons de bolets dinar_carn

 

L’altre part divertida del dia, va ser trobar-nos uns quants blocaires, A la Carte Menus, Rosamary, Cuinetes-Carme de Carme Arce, i Llepadits:

blocairesblocaires 2

I aquí, el “selfie vilanoví” Carme Arce, Jordi Morera, i servidora:

selfie vilanovi

El resum del dia és que ens falta molt per a conèixer, i sort que hi ha al país persones de gran valúa que s’han preocupat que no es perdi aquesta varietat. Són un patrimoni imprescindible per a les futures generacions.

Heu de provar el pa, jo he portat farina, que haig de veure com em surt el pa, ja us seguiré explicant…

 

Més informació de la Ruta del Pa

 

PAruta300_camp

Print Friendly, PDF & Email
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

, , , , ,

Encara hi ha comentaris.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.