Fira del Gall, 19 i 20 de desembre a Vilafranca del Penedès

Fira del Gall

Fira del Gall, 19 i 20 de desembre a Vilafranca del Penedès

Fira del Gall

Tal i com marca la tradició, pels volts de Sant Tomàs, Vilafranca del Penedès celebra la centenària Fira del Gall.

La particularitat d’aquesta fira és que es pot viure des de la criança del Gall Negre del Penedès fins a la seva degustació, passant per la possibilitat d’utilitzar el servei d’escorxador. És l’única Fira de tota Catalunya on podem viure el procés complet.

Tot i tractar-se d’una fira centenària i eminentment tradicional, la Fira del Gall cada any introdueix alguna novetat. Enguany la Fira acollirà el Xè Campionat d’Espanya d’Avicultura, Columbicultura i Cunicultura de Raça on s’exposaran la raça Andalusa Blava, Combatent Espanyol, Oca Empordanesa, Pardo de Lleó, Penedesenca i Utrerana, entre d’altres. A més d’organitzar-se el VIIè Concurs-exposició de raça de Gallina Penedesenca i el Ier Concurs al millor color de la closca d’ou de la raça de la Gallina Penedesenca.

Què podem trobar a la Fira?

A la Fira del Gall, a grans trets, hi trobaràs:

1. El mercat d’aviram on hi ha les parades de criadors de Gall Negre i tota mena d’aviram, així com l’Exposició-Concurs de raça de Gallina Penedesenca i l’Escorxador.

galls i gallines, Fira del Gall galls i gallines, Fira del Gall Fira del Gall

2. La carpa del Superceller i la Botiga de Nadal, on es podran degustar diversos vins negres de la D.O. Penedès, comprar tota mena de vins, escumosos Clàssic Penedès i delicadeses, o bé participar en les activitats que s’articulen al voltant del vi.

3. A l’Espai Gastronòmic hi ha la Mostra de Cuina d’Aviram i Vins de la D.O. Penedès on s’ofereix a tots els visitants la possibilitat d’escollir entre 21 propostes gastronòmiques a base d’aviram i maridar-les amb qualsevol dels vins de la D.O. Penedès que s’ofereixen.

4. A més d’aquests tres grans espais, hi ha la Fira d’artesania on hi trobaràs productes naturals, brocanteria i pintura i altres parades d’artesans. Enguany hi participen fins a 150 paradistes.


Un mercat d’aviram de pagès centenari on el protagonista és el Gall Negre del Penedès

El Mercat d’aviram és l’essència de la Fira del Gall on el visitant hi podrà trobar tots els exemplars de la raça Gall Negre del Penedès, que porten una identificació exclusiva a la pota, alhora que tota mena d’aviram (gallines, galls de pagès, ànecs, galls d’indi, etc.).

Una de les característiques de la Fira del Gall que la fan diferent i única és el servei d’Escorxador. De fires d’aviram n’hi ha moltes arreu del país, però que ofereixin la possibilitat d’escollir l’ànec, capó, gall o gallina viva i, sense moure’s del recinte tenir-la sacrificada i plomada al cap d’unes hores, només hi ha la Fira del Gall. Això és gràcies al servei gratuït d’escorxador que funciona durant dissabte i diumenge al matí (en el cas dels ànecs només dissabte al matí). A més, els serveis veterinaris del DAAM de la Generalitat de Catalunya vetllen per l’estat higiènic-sanitari de tot l’aviram que es posa a la venda. Una manera, per tant, de comprar amb total garantia.

gall negre Penedès, Fira del Gall

Qui vulgui anar més per feina també tindrà la possibilitat d’adquirir Gall Negre ja sacrificat a l’estand gestionat per la pròpia Associació de Criadors de Gallina de Raça Penedesenca, que es trobarà a la plaça de l’Aviram el dissabte 19 i diumenge 20, de 9 a 15h.

horari Fira del Gall


 

Degusta les millors propostes d’aviram de la mà dels restaurants de referència del territori

Un dels pilars de la Fira del Gall: la Mostra Gastronòmica d’Aviram, que se situa en una gran carpa completament acondicionada en el mateix parc de Sant Julià, a la plaça de la Gastronomia.

En ella el visitant hi trobarà 7 restaurants de renom del territori que cada any s’esforcen per presentar novetats culinàries posant l’accent, especialment, en els plats a base de Gall Negre. L’oferta és de 21 plats a base d’aviram, 8 dels quals destaquen per sobre de la resta per estar fets amb Gall Negre del Penedès.

Els restaurants d’enguany ofereixen els següents plats:

Ca la Katy

Gall Negre del Penedès rostit a la cassola
Civet de Gall Negre del Penedès
Ànec mut del Penedès rostit amb prunes i pinyons

Cal Padrí

Gall Negre del Penedès amb cireres i ceba caramel·litzada
Ànec mut del Penedès rostit amb pinyons i prunes
Hamburgueses d’ànec mut del Penedès

El Cigró d’Or

Gall Negre del Penedès farcit de festa Major
Hamburguesa d’ànec amb Blanc de Sora i quètxup de codonyat
Canelons cruixents d’au amb beixamel de foie gras

El Gat Blau

Gall Negre del Penedès amb crumble de fruits secs, orellanes i reducció del Cabernet
Cuixetes de gall del Penedès farcides de calçots i prunes
Canelons d’ànec mut del Penedès al Xarel·lo amb sal fumada

El Racó de la Calma

Gall Negre del Penedès en escabetx i olives negres
Bombó de gall del Penedès amb prunes i pinyons a l’aroma d’espígol
Canelons de pollastre de corral amb ceps i beixamel de tòfona d’hivern

La Cucanya

Gall Negre del Penedès amb verduretes
Lasanya de Nadal amb Gall Negre del Penedès
Ànec amb rovellons i salsa de raïm
Masia la Torre del Gall

Gall Negre del Penedès tradicional amb bolets, cebetes confitades, prunes i canel de moniato amb pinyons i panses
Ànec del Penedès amb prunes i pinyons a la crema de ceps i coulant de foie
Canelons amb pasta Won Ton, farcits d’ànec amb salsa trufada i teula de parmesà cruixent
I per regar-ho tot, dins la carpa de la Mostra Gastronòmica hi ha la Mostra de vins negres de la D.O. Penedès que proposa fins a 15 referències de vins negres de diferents cellers de la D.O. perquè el visitant pugui maridar els plats. A més, l’oferta es completa amb algunes referències més de vins rosats i blancs.

 


gall concurs

Programa de la Fira del Gall

Pregó de la Fira del Gall

A càrrec del Sr. Joan Cusiné Cusiné, gerent del celler Parés Baltà.

Lloc: Saló de Sessions de la Casa de la Vila
Dimecres 16, a les 20 h

RACES AUTÒCTONES

Campionat i concurs-exposició de races autòctones

Lloc: Pavelló Firal
Entrada gratuïta
Divendres 18, de 9 a 19 h
Dissabte 19, de 9 a 19 h
Diumenge 20, de 10 a 14 h

Xè Campionat d’Espanya d’Avicultura, Columbicultura i Cunicultura de Raça

Concentració de més de 1250 exemplars d’aus, coloms i conills de més de 57 races autòctones i més de 154 varietats, procedents de criadors de raça de més de 20 províncies

VIIè Concurs – exposició de raça de Gallina Penedesenca

Exposició i concurs de les quatre varietats de Gall i Gallina autòctona Penedesenca tradicional: aperdiuada, barrada, blat i negra, de la varietat millorada per a producció de carn en les seves varietats de Galls i Pulardes.

Ir Concurs al millor color de la closca d’ou de la raça de la Gallina Penedesenca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ESPAIS DE LA FIRA

Mercat d’aviram

L’essència de la Fira el Gall on podràs trobar tots els exemplars de la raça Gall Negre del Penedès, que porten una identificació exclusiva a la pota, alhora que tota mena d’aviram (gallines, galls de pagès, capons, ànecs, galls d’indi…).
Dissabte 19, de 8 a 15 h
Diumenge 20, de 9 a 15 h

Mostra gastronòmica

7 restaurants de referència del territori ens proposen 21 novetats culinàries a base d’aviram (en destaquen 8 per ser fetes amb Gall Negre del Penedès)
Dissabte 19, de 9 a 15 h
Diumenge 20, de 10 a 15 h

 

BESTIARI FESTIU

Matines i cercavila

Des de la plaça de la Vila, sortida de la comitiva d’autoritats precedida de les figures del bestiari festiu de ploma vilafranquí: Gall Tomassot i Gallina Ballarica, acompanyades dels grallers, que aniran fins al recinte de la Fira pels carrers de la Cort, General Prim, Hermenegild Clascar i Era Enrajolada per a inaugurar la Fira del Gall.
Dissabte 19, a les 8 h

XIXa Mostra de bestiari festiu de ploma

El Gall Tomassot, la Gallina Ballarica, l’Àliga del barri de Sant Julià, i el Mussolot del Campanar fan d’amfitrions de les bèsties de ploma convidades: Lo Trencalòs d’Alòs d’Isil, Puput Diabòlica de Cerdanyola del Vallès, Mussol de Castellterçol, Basilisc de Mataró i Mitja Cobla Punt de Malura.
Diumenge 20, a les 10:30 h plantada i a les 11h sortida del cercavila.
A les 12:30 h ballades de lluïment a la plaça de la Vila.
Recorregut cercavila: avinguda de Catalunya, plaça de l’Era Enrajolada, carrers d’Hermenegild Clascar i de Sant Bernat, plaça de Jaume I, carrer d’Escudellers, plaça de la Constitució, carrers de la Parellada, de la Palma i de San Joan, plaça de Sant Joan i plaça de la Vila.

“Porta’m el xumet!”

Lloc: plaça de la Vila.
La Gallina Ballarica recollirà els xumets dels infants que deixin el costum de xumar i els obsequiarà amb un dolç record.
Diumenge 20, a les 13 h

 

ALTRES ACTIVITATS

Fes la teva cresta!

Taller infantil on nens i nenes podran decorar i pintar la seva màscara i cresta com més els agradi.
Dissabte 19 i diumenge 20, de 10 a 14 h

Grup d’Animació “La calle es nuestra”

Lloc: sortida de la Plaça de la Vila.
Espectacle itinerant de música d’alta qualitat i gags surrealistes fan d’aquest show una experiència única. Sortirem de la Plaça de l’Ajuntament i anirem fins a la Fira del Gall.
Dissabte 19, de 18 a 20 h

Catànies originals fetes a mà

Showcooking, demostració i degustació a càrrec de Bombons Cudiè.
Dissabte 19, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h
Diumenge 20, de 10 a 14 h

Intervenció artística de l’EMA Arsenal

La intervenció artística dels alumnes de l’EMA Arsenal vol acostar la Fira del Gall a tota la vila. Figures de galls de porexpan aproparan l’ambient firal al centre de la vila i acompanyaran el públic durant el recorregut que hi ha del centre fins al recinte firal cobrint els carrers de la Cort, de General Prim i Hermenegild Clascant, Plaça de L’Era Enrajolada, fins a culminar amb la recreació d’un galliner al Parc de Sant Julià, sempre amb el Gall Negre del Penedès com a protagonista.
Lloc: tota la Vila.
18, 19 i 20 de desembre
Col·labora: EMA ARSENAL

fira del gall

Print Friendly, PDF & Email
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

, , , , ,

Encara hi ha comentaris.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.