Sóc una privilegiada, i ho dic amb totes les lletres, sí ho sóc. El motiu? Fa uns dies em van convidar a visitar el Mercat de fruita i hortalisses a Mercabarna. Vaig tenir el privilegi de veure on es venen més de 1 milió de tones de productes per any. No està gens malament oi?
Tanmateix sempre ho havia vist a través de reportatges i documentals, molt interessants, però no és igual. Veure-ho en directe sempre és molt millor.
Em van convidar a visitar el mercat de tardor amb l’Associació Gremial d’Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona i província, que agrupa a totes les empreses majoristes hortofrutícoles que operen al Mercat Central de Fruites i Hortalisses de Mercabarna. El que vol dir 148 companyies.
Una mica d’història
Fins l’any 1971 el mercat estava al Born, és a partir d’aquesta data que es trasllada on és ara, a la Zona Franca. Mireu com era fins al 1971, va ser el primer mercat construït amb coberta metàl·lica de Barcelona.
Actualment el Mercat Central de Fruites i Hortalisses ocupa una extensió de 170.000 distribuits en 7 naus. Compta amb 442 punts de venda, i comercialitza més d’1 milió de tones de producte per any. El mercat genera 1.800 llocs de treball directes, indirectes són molts més.
Com a curiositat dir-vos que és l’únic Mercat majorista que opera de dia. Des de l’any 1.988 s’hi treballa de 9 h a 18 h de la tarda ininterrumpudament. Això ha fet entre d’altres coses que la conciliació familiar sigui possible, i que la dona s’incorporés a un sistema molt masculí fins aleshores.
La presentació
Ens va rebre el vicepresident del Gremi AGEM i especialista en fruita de temporada Pere Prats, que ens va fer un resum de la història del Mercat i la situació actual, reptes de futur i canvis que estan fent per a ser més competitius. Com per exemple la inversió de 36 milions d’Euros, 18 dels quals han estat d’inversió directa en espais comuns.
Una altra part de la presentació va anar a càrrec de Josep Maria Serentill, expert en bolets i trufes de l’empresa Laumont, se’ns va fer molt curta l’explicació!
Sabieu què la trufa negra es consumeix des dels anys 50? Abans n'hi havia però no es coneixia. Va ser amb l'arribada de soldats italians a la Guerra Civil que van descobrir que hi havia trufa negra (molt apreciada a Itàlia). Tant és així que als anys 50 se'n collirien unes 9 Tn a tot l'estat. La màxima producció arriba als anys 60-70 amb 100 Tn, enguany es creu que també s'arribarà a les 100 Tn (2018).
La degustació de productes de temporada a càrrec de Maria Espin
La degustació de productes de temporada va anar de la mà de Maria Espin, xef i propietària del Restaurant Brau a Sant Cugat del Vallès, el nom us sonarà, va ser concursant de Top Chef, un reality només per a xefs dirigit per Alberto Chicote.
Les receptes que ens va preparar varen ser:
Bombó de xirimoia
Com diu la Maria, no apte per aquells a qui no agradi la xirimoia. Un esclat de sabor.
Xips de codonyat
Molt sorprenent, i alhora es pot combinar amb caça, verdures, com aperitiu, és molt cruixent i també gustós.
Gin-tònic de magrana
Jo no prenc gaires Gin-tònics, però aquest estava deliciós, amb un toc de magrana subtil i suau.
Mel i mató de bolets i castanyes
Haig de dir que totes sense excepció eren espectaculars, però on ens va deixar literalment parlant clavats a la cadira va ser amb l’última. No ens podiem imaginar bolets en un postre, i el resultat era sorprenent i alhora deliciós.
El grupet de blocaires i periodistes especializats en agricultura que vam visitar les instal·lacions, són:
- Amigastronomicas
- Come, bebe disfruta
- Retalls de cuina
- Barcelona Actualitat
- José Antonio Arcos
I ara anem per feina, que vosaltres volieu veure la recepta oi?
L’empresa Laumont, molt gentilment ens va regalar una capsa amb varietat de bolets extraordinària, i us diré un secret, quan la vaig veure ja em vaig imaginar què en faria com a primera recepta.
Per aquesta recepta he utilitzat les varietats de: trompeta de la mort, camagrocs, i ceps. Una meravella!
Com ja sabeu els que em seguiu per xarxes, últimament m’ha donat per fer variacions de receptes de pastisseria però en versió salada. La gràcia d’aquesta recepta és que la base sigui cruixent i amb sabor de tardor. En aquest cas ha estat una massa choux feta amb farina d’espelta integral, oli d’oliva verge extra arbequina, ceba caramelitzada, aigua, ous i sal.
La part de farciment l’he fet amb formatge brie al fons, trompetes de la mort saltades a sobre, una mica de mascarpone amb ceps saltats amb ceba, i una altra vegada brie. I per acabar camagrocs saltats. Tot plegat es posa 2 minuts al forn i ja podem servir-lo. La base queda cruixent i el contingut molt cremós.
Valora la recepta
2 Persones Han valorat la recepta
Valoració promig
Encara hi ha comentaris.