El mes de maig és el mes de les cireres, i per tant del mercat de pagès que es celebra cada cap de setmana a Sant Climent de Llobregat i l'exposició de cireres que es fa l'últim cap de setmana del mes.
Aquest any l’exposició de cireres a Sant Climent de Llobregat ha fet 40 anys, o sigui que és molt veterana!
Podeu conèixer diferents varietats de cireres a la fira de Sant Climent de Llobregat, fins a trenta varietats diferents de cireres: castanyera, francesa, cuallarga, Starky, Llúcia…
Estructurada al voltant de l’Exposició de Cireres i el Mercat Pagès i complementada amb nombroses activitats culturals, la Festa de la Cirera de Sant Climent de Llobregat és una festa popular destinada a celebrar l’èxit de la collita d’aquesta fruita i s’ha convertit en una de les festes més importants de la vila.
Cada últim cap de setmana de maig, Sant Climent de Llobregat celebra una festa que gira al voltant d’un dels productes per excel·lència de la vila: les cireres. Es tracta d’una festivitat encaminada a celebrar l’èxit de la collita presentant-la en societat i permetent la degustació i compra de les diferents varietats de cireres locals.
La Festa de la Cirera, que fins i tot té més importància que la Festa Major, està organitzada per la Cooperativa Agrícola de Sant Climent, l’entitat que agrupa tots els pagesos locals que conreen cireres, i compta amb el suport de l’Ajuntament.
Sant Climent de Llobregat
És un municipi del Baix Llobregat, que té uns 11 km² de superfície i la seva població supera lleugerament els 4.000 habitants.
Des de que va patir la fil·loxera, va plantar cirerers per canviar el tipus de cultiu al que es dedicava el municipi i voltants. Avui dia n’és tot un referent en quan a les cireres de qualitat.
No en va, anomenen “vinyes” als “camps de cireres”
El mes de maig
Durant el mes d’abril i maig és el mes en que floreixen els cirerers, omplint de llum els camps. Per a després convertir-se en saboroses cireres.
Des de la floració a la recolecció de la fruita passen 100 dies, on l’arbre necessita que no hi hagi gelades i que tampoc faci molta calor.
Origen de la cirera
El cirerer dolç va tenir el seu origen probablement al mar Negre i al mar Caspi, difonent-se després cap a Europa i Àsia, portat pels ocells i les migracions humanes. Va ser un dels fruiters més apreciats pels grecs i amb l’Imperi Romà es va estendre a regions molt diverses.
Podeu trobar més informació a:
http://www.santclimentdellobregat.cat/index.php?menu=61
Receptes amb cireres:
Cup-coca de brioix cireres i crema de vainilla amb licor de fruites
Encara hi ha comentaris.