Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Vilanova

Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Vilanova

Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Vilanova

Revolution Slider Error: Slider with alias gambavilanova not found.
Maybe you mean: 'publicacions' or 'woocommercebig' or 'product-showcase' or 'goodnews-menu' or 'goodnews-header' or 'goodnews-whats-hot'

Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Vilanova

El passat dia 19 de juliol, vaig tenir la gran sort de ser una de les convidades a la presentació de les Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Vilanova. En poques paraules us diré que em va encantar, per diferents motius: primer, l’esforç que significa voler posar en valor el producte de proximitat, fantàstic!! Segon, posar d’acord Confraria de Pescadors i restauradors, per oferir menú de la gamba de Vilanova, un 10!! I tercer, perquè malgrat haver-ho intentat fa anys, l’Ajuntament creu en el projecte i el torna a rellançar, bé!!

La convocatòria primer era al Restaurant Marejol, on varem degustar un menú de la Gamba de Vilanova, absolutament exquisit!

 

 

 

Presentació de les Jornades Gastronòmiques de la Gamba de VilanovaPresentació de les Jornades per part de l’Ajuntament de Vilanova, la Confraria de Pescadors i Freixenet

 

Les Jornades són esponsoritzades per Freixenet, i en concret recomanen el maridatge amb el següent cava:

cuvee freixenet

Us haig de confessar que no sóc gaire fan dels caves, però aquest era molt bó! suau amb bombolla petita. I maridava molt bé!

 

 

Tot seguit les degustacions de plats… una delícia!!

carpaccio de gambes amb oli d'oliva arbequinaCarpaccio de gambes amb sal Maldon, oli d’oliva d’Arbequina i pebre de Sichuan
micuitSemicuit d’ànec Barberi farcit de Gamba de Vilanova a l’aroma d’Armanyac
wontonRavioli de pasta Waunton, farcits amb Gamba de Vilanova
sard_gambaSuprema de sard reial a la planxa amb Gamba Calada de Vilanova i una reducció de gambes

gelat gamba
Crema de xocolata negra, amb strunzel d’ametlles i gelat de gambes de Gelats Llorens
gelat gamba sol
Gelat de gambes de Gelats Llorens amb degustació de “Amontillado” Bodegas Tradición


Tots els plats em varen agradar molt, però si hagués de ferne una tria, seria la suprema de Sard reial i gamba calada el que seria el millor plat i el gelat de gamba sense res més. La barreja de gelat de gamba amb xocolata era una aposta arriscada, i és de difícil encaix, tot i que entre els assistents comentàvem que la sípia a la bruta, també porta xocolata però queda “camuflada”.

Després d’aquest fantàstic festival de plats, varem anar ràpid ràpid cap a la Llotja, ja que completàvem tot el cicle, veuríem les barques com arriben, classifiquen les gambes i les posen a subhasta.

gel_llotjaA la llotja es fan ells mateixos el gel, d’una qualitat excepcional
arribada vaixellArribada de les barques de gambes
barca_endresantClassificació de gambes a les barques

mostra gambesEl Patró Major explicant que és la Gamba Calada
llotja pescadorsImatge de la subasta, ara mecanitzada, mireu si coneixeu a un il·lustre gastrònom enmig dels compradors…

 

Una curiositat, la Gamba Calada, és la Gamba que els pescadors fan servir com a mostra del que hi ha a la caixa, per tant sempre és la millor i més bonica.

 

I parlant de la “prota” de la jornada, la Gamba de Vilanova, altrament dita, Gamba Vermella o “Aristeus antennatus“, aquí us deixo unes curiositats a saber de la gamba de Vilanova i la Geltrú:

 •    Espècie: La gamba vermella o rosada típica de Vilanova i la Geltrú és de l’espècie Aristeus antennatus.
•    On podem trobar la gamba vermella? La gamba vermella només es pot trobar al Mar Mediterrani.
•    Com diferenciar el mascle de la femella: La femella és més gran que el mascle i es distingeix per una espina llarga en el cap i tres dents fent formades entre els ulls.
•    La seva reproducció: El mascle col·loca l’esperma en una càpsula a l’abdomen de la femella. Quan la femella pon els ous, aquesta són fecundats i alliberats al mar. Al cap de dos mesos, la larva adopta una forma similar a la d’un adult.
•    A quina edat és capturada? La gamba vermella és capturada en el seu segon any de vida, en una etapa juvenil.
•    Vida de les gambes: A partir del tercer any, la gamba es considera adulta i podrà posar ous fins un cinquè o sisè any de vida.
•    Com es pesca? La gamba es pesca a alta mar, en profunditats d’entre 600 i 900 metres, per vaixells d’arrossegament. La gamba vermella es captura pràcticament sense l’acompanyament d’altres espècies.
•    Perquè hi ha temporades sense gambes a les peixateries? La gamba és molt sensible als corrents marins, i quan aquests són forts, la gamba abandona les nostres zones de pesca, donant la sensació que ha desaparegut.
•    La gamba és rica en: Proteïnes, minerals –entre els quals trobem calci, magnesi, fòsfor o ferro–, vitamina A, retinol, B2 o riboflavina, B6 i B12. El contingut en greixos del marisc no és molt elevat, i hi destaquen els poliinsaturats, amb àcids grassos Omega 3, que juguen un paper important en la prevenció de malalties cardíaques.
•    Perquè la Gamba de Vilanova? Vilanova i la Geltrú és el tercer port pesquer més important de Catalunya, especialitzat també en la captura de la gamba. Els seus vaixells i les seves tradicions asseguren una bona extracció i conservació del producte.
•    Quan comprem gambes, cal fixar-nos en: Si la gamba té més de dos dies, poden aparèixer unes taquetes negres en les articulacions de les seves potes. Això es deu a un procés de descomposició que no deteriora el seu consum durant les properes hores o pocs dies. El color del cap varia entre el rosat i el violeta, a causa de la maduració dels ovaris.
•    Quan mengem la gamba: La cua està constituïda totalment per musculatura, mentre que el cap conté tots els òrgans. Quan “xuclem” els caps ho estem fent sobre els ovaris i el fetge.

 

 

I un últim consell… si voleu comprar gamba a bon preu, veniu al Mercat de Vilanova, tant al Mercat Central com al de Mercat de mar en dimecres!!

Ara ja només falta cuinar-ne plats oi? Doncs vinga!

Print Friendly, PDF & Email
Revolution Slider Error: The param Slider Width should not be empty.

, , , , , , ,

2 Responses to Jornades Gastronòmiques de la Gamba de Vilanova

  1. Carmel 19/09/2013 at 13:38 #

    Quan costa el menú Presentació.
    Gracies.

Deixa un comentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.